Posviackou obnového dreveného chrámu v Nižnom Komárniku otvorili novú sezónu

20.05.2006 Svidník

Nižný Komárnik 20. mája (TASR) - Dnešná slávnostná posviacka komplexne zrekonštruovaného dreveného gréckokatolíckeho kostola, národnej kultúrnej pamiatky v N...
Nižný Komárnik 20. mája (TASR) - Dnešná slávnostná posviacka komplexne zrekonštruovaného dreveného gréckokatolíckeho kostola, národnej kultúrnej pamiatky v Nižnom Komárniku, odštartovala novú turistickú sezónu v najvýchodnejšej časti Slovenska.

Zrekonštruovaný chrám zasvätený Ochrane Presvätej Bohorodičky posvätil prešovský biskup Ján Babjak za početnej účasti veriacich a hostí. Drevený kostolík v Nižnom Komárniku je v poradí ôsmou obnovenou národnou kultúrnou pamiatkou. Od roku 1999 sa tam vykonali práce za vyše dva milióny korún. Intenzívne sa začalo pracovať na výmene šindľovej strechy, opláštení kostola, reštaurovaní ikonostasu, úprave zvonice a schodov od mája 2003 po ustanovení dvojice ktitorov (svetských patrónov) Jana Marinusa Wiersmu a Zuzany Martinákovej.
Na rekonštrukciu chrámu prispelo ministerstvo financií sumou 400 tisíc Sk, ministerstvo kultúry z fondu ProSlovakia pridalo 100 tisíc Sk a z rezervy predsedu vlády prišlo 500 tisíc Sk. Vyše 60 tisíc Sk vyniesla zbierka medzi rodákmi v Amerike, ktorú inicioval občan USA Peter Lezler, rodák z Nižného Komárnika. Štedrí sponzori sa našli aj medzi firmami z regiónu, napríklad Mega Trade z Trebišova venovala vyše 100 tisíc Sk.
Z jedenástich cerkví - národných kultúrnych pamiatok pod Duklou nemajú novú šindľovú strechu už len Potoky, Miroľa a Ladomirová.
Dnes posvätený zrekonštruovaný kostolík v Nižnom Komárniku je prvý a jediný, ktorý pomáhal realizovať profesionálny architekt. Postavili ho domáci majstri Peter Surgent, Denis Kozubenko a Michal Janek za pomoci celej dediny v rekordne krátkom čase. Základy položili v júni 1938 a v jeseni už chrám stál. Počas druhej svetovej vojny nebol zničený, hoci v obci sa odohrali kruté boje.
Unikátne drevené kostolíky byzantskej tradície sú magnetom pre zahraničných turistov. Nárast ich počtu zaznamenali vlani aj v okolí Svidníka. Účinnejšej propagácii drevených kostolíkov, ktoré sa radia k skvostom svetového kultúrneho dedičstva, má napomôcť projekt Karpatskej drevenej cesty a idey pútnickej karpatoturistiky pre 21. storočie.
 

Vyberte región